U bent hier: Aruba toerisme / reisinformatie

Malta bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Malta beste reistijd Aruba
Malta weer & klimaatinfo het weer in Aruba

Aruba:
 ● algemene informatie
 ● auto huren
 ● beste reistijd
 ● bezienswaardigheden
    ○ Atlantis Submarine
    ○ Butterfly Farm
    ○ California Lighthouse
    ○ Charlie's Bar
    ○ Donkey Sanctuary
    ○ geboorte lederschildpad
    ○ hondenkerkhof
    ○ onderwaterwereld
    ○ Oranjestad
    ○ Renaissance Island
    ○ rotsformaties van Casibari en Ayó
    ○ Seroe Colorado Lighthouse
 ● eten
 ● klimaat & weer
 ● overnachten
 ● reisinformatie
 ● restaurants
 ● stranden
    ○ Baby Beach
    ○ Bachelor's Beach
    ○ Boca Grandi
    Eagle Beach
    Palm Beach
    Rodgers Beach
 ● vakantie
 ● vliegtickets
 Meer Aruba info:
 ● Aruba informatie
 ● Aruba informatie
 ● Aruba voor beginners
 ● Aruba vliegtickets
 ● Aruba zonvakantie
 ● sites over Aruba

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Aruba reisinformatie

Praktische reisinformatie voor Aruba

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Aruba op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Onderwerpen op deze pagina:
autorijden
brandstof
cruisepassagiers
douane
drinkwater
elektriciteit
feestdagen
fooien
geld
gezondheid
gratis informatie
huisdieren
internet / wifi
muggen
openingstijden
taal
taxi's
telefoneren
tijdsverschil
veiligheid

 

Autorijden
Zelf autorijden op Aruba is geen enkel probleem. Het verkeer is redelijk relaxed en de regels wijken amper af van die in Nederland. Houd er rekening mee dat doorgaand verkeer op een T-splitsing voorrang heeft en dat de snelheidslimieten lager liggen dan bij ons. Aruba kent één ‘snelweg’ die loopt van Oranjestad tot het westen van Palm Beach. Op deze weg mag 80 kilometer per uur gereden worden. Hier wordt veelvuldig op gecontroleerd door de politie. Ook als toerist kan overschrijding van de snelheidslimiet je een flinke verkeersboete opleveren. Wil je de noordkant van Aruba verkennen dan heb je een vierwielaangedreven jeep nodig. De onverharde wegen zijn niet zo geschikt voor normale auto’s.
Brandstof

Op Aruba zijn er een aantal benzinestations te vinden waar je zowel benzine als diesel kunt tanken. De drukste is het tankstation zodra je vanuit Eagle Beach en Palm Beach Oranjestad binnenrijdt. Dit tankstation is 24 uur per dag geopend. Het is op Aruba gebruikelijk dat je eerst betaalt en daarna pas tankt. De brandstofprijzen liggen op Aruba op een aanzienlijk lager niveau dan in Nederland.

Cruisepassagiers

Ligt Aruba op je cruiseroute? Je legt in dat geval aan in Oranjestad. Voor cruisepassagiers heeft Oranjestad niet veel meer te bieden dan winkelen en lekker lunchen aan de Renaissance Marketplace. Wie de echte pracht van Aruba wil zien die combineert een kort bezoek (anderhalf tot twee uur) aan Oranjestad met een bezoek aan de stranden van Palm Beach. De restaurants van bijvoorbeeld het Hyatt en Radisson hotel zijn ook open voor niet-gasten. Van daaruit heb je een prachtig zicht op het fraaie tropische strand. Omdat de stranden op Aruba overal openbaar zijn kun je gratis genieten van het mooie witte zandstrand van Palm Beach. Vanaf Palm Beach zijn er ook volop boottochtjes (snorkeltrips) te doen. Strandbedjes en parasols zijn op Palm Beach wel exclusief voor hotelgasten bestemd. Een ander leuk alternatief is Baby Beach aan de andere kant vabn Aruba. Op ongeveer een half uurtje rijden zit je aan een prachtig blauw zandstrand dat veilig is voor kinderen. Je hebt hier wat horeca zitten en kunt er ligstoelen en/of cabana’s huren Als je tot de rotsafscheidingen zwemt dan zit je meteen op één van de betere snorkellocaties die je direct aan de kust van Aruba kunt vinden.

Douane

Om Aruba binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Je moet verder in het bezit zijn van een geldig retourticket of een doorvliegticket. Dit moet je op verzoek kunnen tonen, net als een verblijfadres op Aruba en aantoonbaar voldoende middelen om op Aruba te verblijven. Het invoeren van onder andere drugs en wapens is verboden. Indien je meer dan 10.000 $ aan contact geld of waardepapieren bij hebt (of een gelijke waarde in andere valuta) dan dien je dat aan de douane op te geven. Verder mag je per volwassen passagier (minimaal 18 jaar) maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren en 1 liter sterke drank of 2,25 liter wijn of 3 liter bier belastingvrij invoeren.

Drinkwater

Aruba kent drinkwater dat gezuiverd wordt uit zeewater. Het leidingwater is zonder enige twijfel geschikt voor menselijke consumptie. De smaak is wel iets anders dan we in Nederland gewend zijn. Op Aruba is het water erg kostbaar, houd daar rekening mee als je onder de douche staat.

Elektriciteit

Aruba heeft 110 volt stroom bij 60Hz. Veel apparatuur die je uit Nederland meebrengt zal er op werken, maar niet alles. Kijk op de apparatuur die je mee wilt nemen of het ook geschikt is voor 110 volt. Op Aruba worden andere stekkers en stopcontacten gebruikt. Het gaat om de zogenaamde Amerikaanse stekkers. Dit stekkertype wordt ook als de type A stekker geclassificeerd. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter nodig hebben. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij veel hotels kun je de adapters ook lenen.

Feestdagen

Een groot aantal feestdagen op Aruba is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), Carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag (mei/juni), Sinterklaas (5 december) en Kerstmis (25 en 26 december). Verder wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid op Aruba net als heel landen in de wereld wél gevierd (in Nederland niet).
Aruba kent verder twee eigen nationale feestdagen. Op 25 januari is het Betico Croes Dag. De voormalige Arubaanse leider Gilberto Francois (Betico) Croes wordt dan herdacht. Dankzij hem heeft Aruba de ‘Status Aparte’ verkregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op 18 maart is het Arubadag. Op deze dag wordt de nationale vlag en het volkslied gevierd.
Tijdens feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen en postkantoren gesloten. In de regel zijn de winkels dan ook gesloten, hoewel de aankomst van een cruiseboot ervoor kan zorgen dat sommige winkels wel hun deuren openen (met name in Oranjestad).

Fooien

Mensen in de horeca en de toeristische sector leven van fooien. Een fooi van minimaal 15% wordt als normaal gezien. Hoewel er gesproken wordt van gratuity of tip is er eigenlijk gewoon sprake van bedieningsgeld. Dit bedrag wordt onder het gehele personeel gedeeld. Steeds vaker zie je dat de gratuity al toegevoegd wordt aan de eindrekening. Zeker bij grotere gezelschappen is dat gebruikelijk geworden. Sommige bronnen hebben het overigens nog over een fooi van 10% of 10 tot 15%. Deze informatie is niet correct. Overigens mag je natuurlijk altijd meer fooi geven dan de gebruikelijke vijftien procent. Als je uitermate tevreden bent over de service kun je dat op die manier tonen.
Ook gidsen (2 tot 4 dollar), kruiers (1 dollar per koffer/tas) en kamermeisjes (1 tot 2 dollar per dag) rekenen op een fooi. Bij taxichauffeurs is er vaak sprake van een afgesproken rond bedrag. Bij taxi’s met een meter rond je het bedrag naar boven af.

Geld

De officiële munteenheid van Aruba is de Arubaanse florin (Afl). De waarde van de florin is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Eén Amerikaanse dollar is 1,78 Arubaanse florin. De wisselkoers euro-florin varieert daarom wel. Naast de florin wordt de Amerikaanse dollar ook overal op Aruba gehanteerd. Prijzen worden zelfs vaak in Amerikaanse dollars aangegeven. Als je geld uit een geldautomaat (ATM) haalt kun je normaal gesproken ook kiezen uit Arubaanse florins en Amerikaanse dollars. Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard. Indien je bij een juwelier onderhandelt over een prijs dan geldt de laagste prijs vrijwel altijd alleen maar voor een cash-deal. Zonder contante betaling zul je een paar procent meer moeten betalen dan de laagst mogelijke prijs.

Gezondheid

Wie medische zorg op Aruba nodig heeft die kan met een gerust hart gebruik maken van een goed uitgerust ziekenhuis, uitstekende artsen en een redelijk netwerk van apotheken. Om onaangename verrassingen te voorkomen moet je eigenlijk een goede reisverzekering afsluiten. Het is vrij gebruikelijk dat artsen vragen om het consult contant af te rekenen. Deze kosten claim je later bij je reisverzekering. Dit geldt ook voor medicijnen, dus neem voldoende contact geld mee als je een dokter gaat bezoeken.

Gratis informatie

Op Aruba kun je volop gratis informatie krijgen over bezienswaardigheden, restaurants, het uitgaansleven, hotels en winkels. Deze informatie wordt gepubliceerd in gratis boekjes en folders. Deze vind je bij aankomst op de luchthaven, bij hotels en ook veel bij winkels en restaurants.

Huisdieren

Honden en katten die een geldige inenting tegen hondsdolheid en een recent gezondheidscertificaat hebben mogen meegenomen worden naar Aruba. Een uitzondering vormen dieren die uit Midden- of Zuid-Amerika afkomstig zijn of via één van de daar gelegen landen naar Aruba reizen. Honden en katten hoeven niet in quarantaine voorafgaand aan de reis. Houd er wel rekening mee dat huisdieren in vrijwel geen enkel hotel of appartementencomplex toegestaan zijn. Ook verhuurders van vakantiewoningen en villa's zijn niet zo happig op het ontvangen van harige huisvrienden. Maak daarom een weloverwogen afweging of je je huisdier meeneemt naar Aruba.

Internet / wifi

De tijd van internetcafés is over. Op veel plekken op Aruba kun je beschikken over vast of mobiel internet. Draadloos internet (WI-FI) wordt door veel accommodaties aangeboden en is steeds vaker gratis. Ook bij horecagelegenheden is er vaak sprake van gratis internet via wifi. Soms heb je hiervoor een wachtwoord nodig dat je aan het bedienend personeel kunt vragen. Mobiel internet via het telefoonnetwerk is ook mogelijk, maar wel relatief duur. Check vooraf goed wat de kosten voor mobiel internet zijn. Als je geen verrassingen wilt dan kun je dataroaming het beste uitschakelen op je smartphone.

Muggen

Op Aruba heb je redelijk veel last van muggen. Insectenafweermiddelen met DEET erin werken meestal wel tegen deze muskieten. Muggen kunnen het hele jaar door voorkomen, echter in het regenseizoen (half oktober tot half december) neemt het aantal muggen flink toe. Plekken waar je grotere kans hebt gestoken te worden door muggen zijn het Renaissance Island en de hotels vlak bij de Babuli Bird Sanctuary (tussen Eagle Beach en Palm Beach). Malariamuggen dus ook de ziekte malaria komt niet voor op Aruba.

Openingstijden

Op Aruba kun je uitstekend winkelen. Vooral in Oranjestad is er een ruim winkelaanbod waaronder veel juweliers, kledingzaken en winkels met toeristische artikelen. Ook bij Palm Beach is er een groot aanbod van winkels die zich duidelijk op het toeristische segment storten. De winkels zijn in Oranjestad geopend op alle dagen met uitzondering van zondag. De meeste winkels openen rond 10 uur ‘s morgens hun deuren en sluiten rond 20 uur ‘s avonds. De winkels bij Palm Beach zijn in de regel wat langer geopend. Ook zijn sommige winkels hier op zondag geopend. Supermarkten zijn normaal alle dagen geopend vanaf 8 uur ‘s morgens tot 20 uur ‘s avonds. Op zondag zijn de grote supermarkten ook geopend, maar deze sluiten vlak na het middaguur hun deuren alweer.

Taal

Aruba kent twee officiële talen: Nederlands en Papiaments. Binnen het parlement wordt tegenwoordig alleen nog maar Papiaments gesproken. In het dagelijks leven wordt naast Nederlands en Papiaments vooral ook heel veel Engels gesproken door vrijwel iedereen die met toeristen in aanraking komt. De Spaanse taal komt ook voor op Aruba, dit wordt gesproken door immigranten uit Zuid-Amerika die onder andere werkzaam zijn in keukens en als kamermeisjes in hotels. Hoewel je je met Nederlands op veel plekken zult kunnen redden moet je er niet automatisch vanuit gaan dat je gesprekspartner op Aruba ook Nederlands spreekt.

Taxi’s

Er rijden op Aruba meer dan voldoende taxi’s. Je kunt taxi’s op straat aanhouden. Ook vind je volop taxi’s bij hotels. De meeste taxi’s hebben geen taximeter. Je moet daarom vooraf een prijs afspreken.

Telefoneren

Bellen op Aruba is met de meeste mobiele telefoons mogelijk. Belangrijk is dat jouw provider je contractueel toestaat om in het buitenland te bellen. Bellen op Aruba met de eigen mobiele telefoon is redelijk prijzig. Het kan voordeliger zijn om een lokale simkaart in uw telefoon te doen indien je regelmatig lokaal moet bellen. Om vanuit Aruba naar Nederland te bellen moet je +31 of 0031 voor het telefoonnummer zetten en de eerste 0 van het oorspronkelijke nummer weglaten. Bellen vanuit Aruba naar het Nederlandse mobiele nummer 06-12345678 doe je door 0031 612345678 of +31 612345678 te bellen. Naar Aruba bellen doe je door +297 of 00297 voor het telefoonnummer te plaatsen.

Tijdsverschil

Aruba ligt in de tijdzone UTC-4. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het op Aruba 5 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 5 uur later dan in Aruba. Zodra bij ons de zomertijd ingaat bedraagt het tijdsverschil 6 uur in plaats van 5 uur. Dat komt omdat Aruba niet meedoet aan de zomertijd.

Veiligheid

Aruba behoort zonder enige twijfel tot de meest veilig landen in het Caribisch gebied. Dat betekent niet dat je hier helemaal niets kan gebeuren. Ook op Aruba moet je voorzichtig omspringen met je geld en kostbaarheden. Laat geen kostbare spullen onbeheerd achter in een auto of op het strand. Berg dure spullen, geld, paspoorten en bankpassen indien niet nodig op in een kluisje in je hotelkamer, appartement of vakantiewoning.

 

 

Aruba...  luxe zonvakanties op een prachtig Caribisch eiland